Nautisk vertigo (båtdekksvimmelhet)

Nautisk vertigo er en type svimmelhet der du har en tydelig følelse av at du selv eller bakken under deg gynger som på en båt. Det er mange forskjellige årsaker til nautisk vertigo.

Nautisk vertigo hos friske

Nautisk vertigo er nokså vanlig også blant friske folk. De fleste kan føle nautisk vertigo når de går på land etter å ha vært på båt. Dette er normalt. Følelsen gir seg oftest i løpet av noen få timer eller dager og er et klassisk eksempel på funksjonell eller ikke-organisk svimmelhet. Den skyldes at båtens rulling påvirker balanseorganet i det indre øret. Balanseorganet aktiverer nervebaner i hjernen som har til hensikt å hjelpe deg å holde balansen ved å motvirke rullingen med bena. Disse nervebanene kan fortsette å være aktivert en stund etter at du kommer på land. På en måte kan vi si at rullingen ligger lagret i hjernens hukommelse.

Landgangssyndrom (mal de debarquement)

Det franske uttrykket for landgangssyke brukes oftest om langvarig nautisk vertigo etter en båtreise. Dette er en uvanlig tilstand, men kan gi betydelig ubehag. Kvinner rammes oftere enn menn. Trening og øvelser som avleder oppmerksomheten fra svimmelhetsopplevelsen kan være til hjelp. Medikamentell behandling kan også forsøkes.

Tilbake